PRAKTIJKVOORBEELDEN


Denk daarbij aan korte dienstverbanden bij verschillende werkgevers zoals in de horeca of in de uitzendbranche. Als die werkgevers u geen pensioentoezegging hebben gedaan, bouwt u geen pensioen op.

Een leven lang hard gewerkt, 

en toch maar een klein pensioentje.

Kan zoiets?Een werkgever is in het algemeen gesproken ook niet verplicht u een pensioen aan te bieden. Het antwoord op die vraag kan dus jammer genoeg ja zijn. Het kan ook zijn dat een van die vroegere werkgevers failliet is gegaan, waardoor u zich afvraagt of uw pensioenpot(je) daar verdwenen is. Misschien dat u het zich helemaal niet meer herinnert of u bij een van die werkgevers wel of geen pensioen heeft opgebouwd. U twijfelt of er pensioen werd opgebouwd.


Laten we ons op de eerste plaats realiseren dat een failliete werkgever in beginsel geen probleem hoeft op te leveren. Al begin jaren vijftig van de vorige eeuw werd het wettelijk geregeld dat het pensioen beschermd werd tegen een failliete werkgever. Uw pensioenaanspraken werden veiliggesteld buiten het vermogen van die werkgever.


Dan de eventuele pensioenen waar u zich niets meer van kunt herinneren of waarvan alle documentatie spoorloos is verdwenen. Het loont dan de moeite een online overzicht van uw eventuele pensioen(en) te raadplegen.

·       Ga naar www.mijnpensioenoverzicht.nl en log in met uw DigiD. Daar vindt u alle op uw naam gestelde pensioenen.

·       Mocht u twijfelen aan de compleetheid van die opgave dan kunt u telefonisch contact opnemen met de Helpdesk Vergeten Pensioenen in Den Haag (070-3117373). U ontvangt dan mogelijk nadere info om uw pensioenspeurtocht door te zetten.​​​​​​​